Yleinen|

Karavaanarit ja sirkus eivät näytä olevan Järvenpään kaupungin erityisessä suojeluksessa. Järvenpään kaavoittajat suunnittelevat nyt muun muassa leirintäalueesta ja muista vapaa-ajantoiminnoista tunnetuksi tulleen Vanhankylänniemen tulevaisuutta. Liikkeelle lähdetään Anni-tädin kyläksi nimetyllä kaavarungolla. Vanhankylänniemen edustalla sijaitsevalle peltoalueelle ja puretun terveyskeskuksen tienoille kaavaillaan pientaloja sekä kerrostaloja. Kaupunki siirsi takavuosina sirkuskentän keskustan Rantapuistosta puretun terveyskeskuksen paikalle tasatulle aukiolle, mutta nyt tuo uusi sirkuskenttä onkin jäämässä kerrostalojen alle. Uusien kerrostaloasuntojen myyntivaltti lienee näköala Tuusulanjärvelle.

Seuraavassa vaiheessa aiotaan kaavoittaa vuosia ja vuosia pysähtyneisyyden tilassa horrostanut Vanhankylänniemi virkistys- ja matkailukäyttöön. Järvenpään kaupunkikehityslautakunnassa äskettäin esitelty karttaliite paljastaa, että useita vuosia suljettuna olleen leirintäalueen tilalle kaavaillaan uusia matkailumökkejä. Idea on ikävä kyllä torso, sillä aidolla leirintäalueella on karavaanareita, mökkkejä ja jopa harvinaiseksi käynyttä telttailua varten varattu alue.

Jos Vanhankylänniemeen rakennettaisiin pelkästään uusia matkailumökkejä, suuri joukko matkailijoita eli meidät karavaanarit torjuttaisiin Järvenpään ulkopuolelle. Suomessa on Traficomin tilastotiedon mukaan jo noin 130 000 matkailuajoneuvoa. Jos tuosta joukosta pienikin osa käyttäisi Vanhankylänniemen leirintäaluetta, Järvenpää nousisi ripeästi Uudenmaan kesämatkailun ykköskastiin. Kerrottakoon tässä vielä tutkimustulos, jonka mukaan karavaanari käyttää yöpymispaikkakunnallaan keskimäärin 250 euroa.

Mökkisuunnitelman paljastuminen saa epäilemään, että kaupunki ennakoi sitä jo viime kesänä, kun se purki suljetun leirintäalueen sähkötolpat. Huoltorakennus on yhä pystyssä, joten sen pintaremontti leirintäaluetoiminnan palauttamiseksi ei tulisi järin kalliiksi. Sen jälkeen olisi vielä vuorossa uusien ja nykyaikaisten sähkötolppien asentaminen vaunukentälle. Kenties Järvenpään kaavoittajat ovat olleet selvittävinään, ettei oikealle leirintäalueelle ole tarvetta eikä kannattavuutta Vanhankylänniemessä. Ehkäpä he eivät ole hoksanneet sitä, että kahtena koronakesänä lisääntynyt kotimainen karavaanimatkailu on jatkossakin kovassa nosteessa. SF-Caravan Keski-Uusimaan jäsenten on nyt syytä seurata valppaasti Vanhankylänniemen matkailu- ja virkistyssuunnitelmien sekä kaavoituksen etenemistä.

Leirintäalueen puolesta kannattaa lähettää viestejä sekä Järvenpää kaavoittajille että kaupunkikehityslautakunnan jäsenille. Puheenjohtaja Nea Kareniuksen (sd.) sähköpostisoite on nea.karenius@jarvenpaa.fi ja varapuheenjohtaja Petri Pertan (ps.) petri.perta@jarvenpaa.fi.

Veijo Eronen
SF-C Keski-Uusimaa ry:n  hallituksen jäsen
matkailuasiamies

Comments are closed.

Close Search Window